vrijdag, 15 augustus 2008

Vuur

Het begon allemaal rond half twaalf, half twaalf as in 'nog een half uur en het is middernacht.'

Sirenes die van mijn linkeroor naar mijn rechteroor raasden, wat erop wees dat ze van Halle kwamen en naar Lembeek City gingen. Werkelijk de ene na de andere, en dat ging zomaar de hele tijd door tot het hele Belgische brandweer- en politiekorps gepasseerd was. Of zo leek het toch, maar dat geluid doet de zaken natuurlijk allemaal tien keer erger lijken dan ze zijn.

Zoiets kan, als de wind goed staat, de nieuwsgierigheid van mijn persoon wel opwekken, en samen met mijn zus ging ik op het terras boven staan kijken wat er nu feitelijk aan de hand was. Afgaand op het geluid dwaalde onze blik af naar rechts, waar het centrum van Lembeek City ligt en waar de sirenes volgens onze oorschelpen naartoe raasden. Dat centrum zag er echter helemaal niet anders uit dan gewoonlijk, alleen wat donkerder misschien omdat het nacht was, en op een lugubere manier teleurgesteld (want gebrek aan woeste vlammenzee en rookpluim die tot aan de hemel rijkt, of wild gekrijs wat duidt op eventuele aanwezigheid van een psychopaat of zo) gingen we terug naar binnen.

Erg trouwens, hoe wij als moderne mens zo op sensatie belust zijn en zelfs teleurgesteld zijn als er een gebrek aan is, maar ik denk dat dat gewoon de menselijke natuur is, weet je wel. Zoals elf jaar geleden, toen iedereen de foto's van Diana's wagen wou zien maar dat niet openlijk durfde toegeven, gewoon omdat niemand er graag voor uitkomt dat ze zo'n dingen willen weten - iets met 'immoreel' en 'niet gepast' enzo.

In ieder geval. Als jullie die ene nachtelijke rampspotting al erg vonden moeten jullie vooral niet verder lezen, want mijn zus en ik waren nog maar net naar onze respectievelijke spondes teruggekeerd of mijn pa kwam wild stampend naar boven, met een verrekijker in de hand en roepend dat 'het neig aan het branden was in Lembeek!', waarop hij opnieuw het terras opdook waar mijn zus en ik net af waren gekomen.

"Oeh, ziet die vlammen nekeer! En wat een rook! Amááái! Jonges toch!" hoorden we tussen de vele sirenes door op ongeruste en geshockeerde wijze vanaf het terras weerklinken, en omdat mijn zus en ik niet verstonden hoe onze vader vuur kon zien waar wij hoegenaamd niets zagen verlieten we onze respectievelijke spondes opnieuw, na mekaar - ondanks het feit dat we gescheiden waren door een muur - waarschijnlijk eens te hebben bekeken op een domme manier.

En waarlijk, de vlammenzee en rookpluim waar wij niets van zagen was er wel degelijk, en hoe! Alleen niet in het centrum van Lembeek City waar onze aandacht op gefixeerd was, maar recht voor ons. Jawel. Wie nu naar ons wil wijzen en zeggen dat we dom zijn: jullie mogen.

Recht voor ons.
(de plaats waar een kader rond getrokken is, daar was het dus te doen. Ik heb me namelijk niet bezig gehouden met het lukraak trekken van een kader in MS Paint om jullie dan daarna via ingewikkelde aanwijzingen te proberen uitleggen waar het nu werkelijk aan het gebeuren was, want dat zou toch compleet onlogisch zijn. En ja, dat is inderdaad ver, maar daar kwam de verrekijker van mijn pa natuurlijk het verhaal inwandelen. Als verrekijkers toch al kunnen wandelen that is)

Rond kwart voor twaalf, as in 'nog een kwartier en het is middernacht', passeerden er geen nieuwe sirenes meer, en ook het vuur - dat eigenlijk nog goed zichtbaar was gezien de afstand (zie foto) - moest plaats maken voor een in de donkerte verbazingwekkend goed zichtbare rookpluim. En zo keerden we dan maar opnieuw terug naar onze bedstee, na ieder op toer eens met de verrekijker te hebben gekeken naar het drama dat zich voltrok, niet omdat het ons een kick geeft om zoiets te doen maar omdat het moeilijk was om er niet naar te kijken. Begrijpen jullie?

(het is erg raar trouwens om daarna gewoon veilig in je eigen bed te liggen terwijl er zich even verder waarschijnlijk een drama voltrekt. Needless to say dus dat ik niet meteen in slaap viel alsof ik zonet naar een prachtig vuurwerk was gaan kijken of zo)

Gisteren was het dan de moment om uit te vinden waar het de voorgaande nacht aan het branden was en hoe erg het was geweest, maar ofwel waren we gisteren alle vier van de wereld door het inhaleren van verre rookdampen, ofwel hebben we gewoon toevallig elke vermelding ervan op het nieuws gemist. Want het is naar het schijnt op het nieuws geweest, of zo zei mijn peter toch vanmorgen.

Peter: "Jaja, zowel in het middagnieuws als in het avondnieuws."
Moeder: "Pertang*, we hebben gisteravond naar het nieuws geken. Toch?"
Glenn: "Euh .. ja. Denk ik. Ja."
Glenn:"En was het erg?"
Moeder: "Awel ja, een schuur die mennekeer** in brand stond, he, en ze weten niet hoe het komt. Vier paarden dood, zeg, en één veulenke."
Glenn: "Ochotte." (want ik vind dat altijd erg, als er iets met paarden gebeurt. Ik weet niet waarom hoor. Zoals in films, als slechte cowboys het paard van een goede indiaan of zo doodschieten en daarna de goede indiaan, dan vind ik het al bijna erger voor dat paard dan voor die goede indiaan, ook al had die laatste misschien net nog de sleutel gevonden naar wereldvrede)
Peter: "Arabische volbloeden, naar het schijnt."
Moeder: "Amai!"
Glenn: "..." (want bij gebrek aan kennis over paardenrassen kon ik de relevantie daarvan niet echt inschatten etc)

* Nochtans
** Opeens

16:19 Gepost door Yours truly in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: brand |  Facebook |

Commentaren

wel... een leuke stadje daar... waar met de regelmaat van een klok iets gebeurt hé... En gelukkig een 'niet alledaags' gebeuren ;-)

Gepost door: cis | vrijdag, 15 augustus 2008

Watch out, watch out, flauwe mop coming through.

*schraapt keel*

Ik denk niet dat iemand het echt warm kreeg van dit stukje, eigenlijk.

Aha. Ahahahahaha!

En nu ga ik mij opnieuw ergens met pen en veer verschansen voor iets nieuws, thank you very much.

:p

Gepost door: Glenn | zondag, 17 augustus 2008

ey amai, da was daar nog al iet, seg ! me diej brand...ja en was uwe cake lekker ? Weet ge ? Ge kunt de dingen soms zo grappig beschrijven, tis egt tof om te leze !!!

Gepost door: Elien'tje | zondag, 17 augustus 2008

Hallooo! Wat schrijf jij leuk zeg!
Ramptoeristen wat jullie zijn.. ;)
Ik heb dat inderdaad ook met paarden, die hebben ook niks verkeerds gedaan of iets uitgelokt ofzo.. weetje
leuke blog!

Gepost door: BabyDragon | maandag, 18 augustus 2008

awel ik weet van niks, ik woon pertang ni zo ver...
Is da ni normaal dat ge buiten gaat staan als er brandweerauto's voorbij[i]vlammen[/i]?
Als da bij ons zou gebeuren, sta ik ook buiten. Logisch want er staan hier maar 4 huizen, wat concreet zou betekenen dat er iets te branden valt bij ne gebuur ofzo. Soit...

Gepost door: Blah | maandag, 18 augustus 2008

De commentaren zijn gesloten.