dinsdag, 01 juli 2008

Zou er geen beslissingsspreuk bestaan?

Aantal lichte paniekaanvallen in mijn leven post-middelbaar (waarin ik me op een bizarre manier als een vogelvrijverklaarde voel die nergens bij hoort): 1.

Het gebeurde zondagavond, of beter gezegd: zondagnacht. Aangezien ik niet in slaap raakte vond mijn verstand er niets beters op dan alle sluizen open te zetten en mijn hoofd te overladen met gedachten, de meest onrustwekkende of beschamende eerst, als het even kon. On top off that was ik zaterdagochtend ook nog eens naar een infodag geweest over toegepaste taalkunde en taal- en letterkunde, aan de HUB, kwestie van mijn gedachtenstroom nog meer te voeden met onrustwekkende gedachten.

Want ik weet niet of jullie dat al doorhadden na verscheidene semi-hysterische berichten, mensen, maar mijn studiekeuze is echt een onderwerp waar ik de muren van kan oplopen. Het was al erg tijdens het schooljaar, toen informatiesessies en briefjes met adviezen van leerkrachten en uitstappen naar beurzen en wat nog mij op vijfhonderd dwaalsporen tegelijk brachten al ware ik een studiekeuzemarionet, maar nu zijn de draadjes doorgeknipt (= ik studeerde af) en wordt het toch stilletjesaan tijd dat ik "dé knoop" doorhak, ook al is dat om de één of andere reden zo moeilijk.

So.

Nadat de obligatoire 'wow'-factor - die zo typerend is voor infodagen omdat daar álles tof lijkt ('Wow, examens! Bring it on zeg!') - van journalistiek bezonken was en ik toegepaste taalkunde én germaanse talen (de vroegere taal-en letterkunde etc) toegefluisterd kreeg op respectievelijk een formulier voortkomende uit deliberaties en een mondeling examen Duits, besloot ik dat zoveel zottigheid geen toeval kon zijn en ik beide richtingen misschien eens aan een nadere inspectie moest toeleggen.

Alsof de duivel himself ermee gemoeid was hield de zottigheid daar niet op, integendeel. Tijdens de trein- en metrorit naar de Kinepolis voor deze film ontdekte ik dat twee vriendinnen van mijn zus toevalligerwijze toegepaste taalkunde en taal-en letterkunde doen - zottigheid! - dus aan menselijke informatiebronnen en mogelijkheden tot het inkijken van cursussen had ik al geen gebrek. Last but not least kreeg ik nog out of nowhere weet van een infodag over bovenstaande richtingen, op zaterdag 28 juni aan de HUB, en daar ben ik dus afgelopen weekend naartoe geweest, allemaal in de hoop dat ik het licht zou zien en ein-de-lijk "dé knoop" zou doorhakken.

But no such thing happened.

En nu word ik een beetje desperado, om eerlijk te zijn.

Allez, het was allemaal heel interessant, en ik denk dat het wel een toffe richting moet zijn waar ik en mijn, eh, capaciteiten goed bij kunnen aansluiten, maar toch. En het moet ook errug tof zijn om x aantal uren per week Engels* te kunnen klappen (en zodoende de anglofiel in mij nog gekker te laten worden dan Amy Winehouse in de nabijheid van drugs en alcohol), misschien zelfs wel in zo'n vertaalkotteke en met een headset gelijk de echten. Maar zoals ik reeds zei:

Maar toch.

Ik weet het niet, ze. Het is niet dat niemand zijn best deed om me daar op m'n gemak te stellen** en te overtuigen en al, maar misschien waren mijn verwachtingen gewoon te hoog gespannen omdat ik écht hoopte op een openbaring van jewelste omtrent mijn definitieve studiekeuze. Zo eentje zoals in Charmed, weet je wel: ik zou dan bijvoorbeeld zo'n headset aanraken, een shock krijgen waar zelfs Parkinsonpatiënten van opkijken*** en mezelf dan zien zitten, vertalend en lachend temidden van een kleurrijke bloemenregen. Of toch vertalend en content, kom.

In ieder geval: een openbaring van jewelste, dus, die uiteindelijk toch min of meer is uitgebleven aangezien ik nog altíjd niet 100 % zeker ben of dit de richting is waarin ik drie jaar (plus een vierde jaar master journalistiek, dat weet ik dan weer wel zeker) zal kunnen volmaken zonder één keer de dag te vervloeken waarop ik twee andere richtingen (journalistiek en, om ook eens op de unief te mikken, het ook erg tof lijkende communicatiewetenschappen) in favour of Taalkunde liet vallen. De vraag is echter: zal ik dat ooit zijn? Bij eenders welke richting?

Gelukkig is er altijd nog een 'maar'. Here's the deal: nu ga ik taalkunde nog even laten bezinken en even nog een beetje andere studiehorizonten verkennen (zonder daarover ook een zaag te spannen op mijn blog aangezien jullie me waarschijnlijk al beu gelezen zijn over dit onderwerp), en als ik dan uiteindelijk "dé knoop" heb doorgehakt zullen jullie één van de eersten zijn die het horen, I promise. Dat moment zou weleens vlugger hier kunnen zijn dan we allemaal denken for all we know, om eens positief te doen ook. Ja ja.


En hier lig ik dus 's nachts allemaal wakker van, hè, mensen. Het is maar dat jullie het weten.*
En nog een andere taal, maar over die andere taal ben ik - quelle surprise! - nog niet zeker. Waarschijnlijk Duits.
** Hell, er praatte zelfs een andere ex-middelbaarstudente tegen mij, en ze was echt vriendelijk! Niet zoals in het middelbaar, waar wildvreemden meestal iets tegen mij zeiden met de intentie om me een slecht gevoel te geven.
*** Voor wie niet naar Charmed keek of het niet openlijk durft toe te geven zoals ik: één van de drie heksen had de saaie gave om visioenen te krijgen. En zo. Ze moest maar iets of iemand aanraken en BOOM!, dan schudde ze zichzelf ongeloofwaardig door elkaar om aan te duiden dat ze in zwart-wit een toekomstbeeld doorgestuurd kreeg om haar te waarschuwen voor alweer een adembenemend avontuur.

Commentaren

jaja... dat je er van wakker ligt, is normaal zeker. Als ik in jouw geval was, dan zou ik meteen de knoop doorhakken en gaan inschrijven... dan is het voorbij. Uiteindelijk kan je je keuze toch niet voor 100% inschatten... en de mogelijkheden met taalkunde (en journalistiek) zijn groot (en kunnen later eventueel nog worden gecombineerd met een lerarenopleiding).
Niet twijfelen, niet uitstellen,... DOEN! Inschrijven en een rustige en slaapvolle vakantie instappen, echt waar, Glenn!! Dat is eigen aan een keuze... niet blijven afwegen. Maar voor 1 keer verstand op 0 en inschrijven. Ik hoop dat je dit DOET! Dan wordt het écht vakantie!

Gepost door: cis | woensdag, 02 juli 2008

Hihii.. vind het een mooie raad hieronder...van iemand die 'francisawake' heet...'awake'...dat is toch 'wakker'...van in 'wakker liggen'!! hihihii sorry cis...grapje hè! Ik vind het écht goede raad hoor...wilde helemaal hetzelfde zeggen eigenlijk! :-))))
Groetjesssssssssssss!

Gepost door: mizzD | woensdag, 02 juli 2008

Hé Glenn,

kom ik hier een weekje niet omdat ik met 2 vrienden een fietstocht van 6 dagen had ondernomen en plots wordt hier gepost tegen 100 per uur! Heel leuk uiteraard maar dat verschaft mij weer wat meer leeswerk!
Vooreerst van harte proficiat met het behaalde resultaat! Geniet maar van die deugddoende en zorgeloze vakantie. Ja zorgeloos, doe zoals Cis zei, beslis en ga je inschrijven want je kan er blijven over nadenken maar gaat je dat nog wijzer maken. Je hebt een richting in je hoofd en dat is al zeer goed. De rest wijst zichzelf later toch wel uit! Dus inschrijven en dan profiteren van die vakantie!!
Nogmaals proficiat,

groetjes,

Michel

Gepost door: Michel | donderdag, 03 juli 2008

awel D. die in uw school zat en er net zijn 1ste jaar journalistiek opzitten heeft, vindt het de max, maar er komt ontzettend veel werk (opdrachten & taken) bij kijken! Hij is er wél door! En zijn lief I. die naar ik vermoed ook op uw school zat, heeft haar eerste jaar Communicatie erop zitten en doet het heel graag maar heeft ontzettend veel werk gehad tijdens 't jaar en bitter weinig tijd gehad om te studeren en heeft 5 herexamens, die ze wél gaat doen...
Om maar te zeggen dat D. journalistiek héél tof vindt... en om u in de war te brengen ook dus :D:D

Gepost door: Blah | donderdag, 03 juli 2008

Waarschijnlijk heel lastig om een keuze te maken. Vorig jaar had ik het ook al lastig om te kiezen in het middelbaar in welke richting ik mijn vijfde jaar opnieuw zou doen. Maar ik heb ook op 1 moment beslist en me gewoon gaan inschrijven. De rest van de vakantie hoef je je dan geen zorgen meer te maken. De raad die Cis je dus geeft, daar sta ik volledig achter. Ben benieuwd wat het wordt!

Groetjes

Gepost door: Romina | zaterdag, 05 juli 2008

Mijn studiekeuze staat al een tijdje vast: Journalistiek in Gent.
Maar, natuurlijk kunnen de twijfels weer teoslaan..

Grtjs!

Gepost door: Fairytalegirl | maandag, 07 juli 2008

Ik studeer Communicatiewetenschappen aan de KUL (nog altijd) en ben er elk jaar zéér goed door in 1e zit (dus qua moeilijkheid is het zeer goed te doen, het is zelfs gemakkelijk).

Voor de rest zou ik zeggen: Denk vooral heel goed na. Ik heb dat niet gedaan en nu besef ik dat ik wellicht thuishoor in een andere richting, maar ik durf nog steeds de stap niet goed te nemen. My point being: Neem niet de gemakkelijkste weg - as I did - maar de weg waarvan uw hart zegt dat ge 'm moet volgen. :)

En vagere raad kan ik u niet geven, zenneuh!

Gepost door: Anneke | dinsdag, 08 juli 2008

@ de directe beslissers: I don't know ... Ik denk dat ik mijn opties toch nog efkes ga openhouden en bij de volgende inschrijvingsstroom mijn slag zal slaan - tegen dan is het waarschijnlijk wel geweten. J'espère.

@ Eikebah: Echt? Wij net-afgestudeerden (nu, toch mijn posse) denken bij het woord 'universiteit' nl. meteen aan onoverkomenlijke moeilijkheden en al, dus: amai!
En, als ik vragen mag: waarom zou je thuishoren in een andere richting, denk je? Welke richting dan? :)

Gepost door: Glenn | donderdag, 10 juli 2008

@Glenn Ik vind niet meteen een mailknop dus doe ik het maar via de comments. :P

Wel, ik vind deze richting (Communicatiewetenschappen KUL) te gemakkelijk. Ik studeer amper en ben er in eerste zit door (met onderscheiding) en vind er dus geen uitdaging aan. Ik verveelde mij int middelbaar ook onnoemelijk (veel lessen gingen te traag, het was te simpel, etc) en had gehoopt dat dit ging veranderen als ik verder studeerde. Omdat ik echter niet wou falen, koos ik voor een richting waarvan ik op voorhand al had gehoord dat het relatief simpel was. (Ik wou dus gewoon op veilig spelen.) Nu verveel ik me gewoon, eigenlijk. En ik mis economie enorm. In het middelbaar had ik er geen zicht op hoe graag ik eigenlijk les economie had, maar ondertss zou ik er geld voor geven om opnieuw int middelbaar te zitten de lessen economie van mijn leerkracht toen.

Ik vind Communicatiewetenschappen aan de KUL te vaag. Ik studeer het nu al 2 jaar en ik wéét eigenlijk niet eens wàt ik studeer. Ik weet dat het dom klinkt en idioot, maar als mensen mij vragen wat communicatiewetenschappen inhoudt dan sta ik met mijn mond vol tanden. Als ze mij dan vragen wat ik ermee kan worden, antwoord ik ietwat lachend "werkloos", maar ergens heb ik er ook echt schrik voor dat er werkelijk geen toekomst is met mijn diploma. Of toch niet de toekomst die ik wil.

In de boekjes schilderen ze alles wel mooi af, met stages en jobmogelijkheden later, maar de KUL doet niks voor zijn huidige studenten. Ik zou er wel meer uitleg over willen geven, maar dan moet ge mij maar eens mailen (heb een hele gal te spuien). Mailen kan je op purple_anky[at]hotmail.com.

Natuurlijk moet je doen wat je wilt en als communicatiewetenschappen echt is wat je wilt, is het een leuke richting. De vakken zijn wel interessant, het is boeiend als je graag sociale wetenschappen leert.

Gepost door: Anneke | vrijdag, 11 juli 2008

De commentaren zijn gesloten.